WeekendLaB

Het Caravaggisme

Voor wie niet de tijd heeft om wekelijks te komen, is er het WeekendLaB waarbij je 3 zondagen komt leren en schilderen. Tussen de lessen door bezoek je zelf de expositie en kun je thuis verder werken aan je schilderij.

dag 1: 13 januari 10.00 – 13.00 u / dag 2: 27 januari 10.00 – 16.00 u / dag 3: 17 februari 10.00 – 13.00 uur –  € 150,00  (excl. materiaal, je krijgt vooraf een overzicht van de benodigde materialen)  –  schrijf je in                                                                              Ook mogelijk als cursus van 7 weken (7 januari tot 23 februari 2019) – lees meer

Michelangelo Merisi da Caravaggio, De kruisiging van Petrus, ca. 1601, olieverf op doek, 230 x 175 cm, Santa Maria del Popolo, Rome   Utrecht, Caravaggio en Europa | Centraal Museum Utrecht

In december opent in het Centraal Museum de expositie Utrecht, Caravaggio en Europa, het SchilderLaB blijft niet achter en gaat vanaf januari in Caravaggio stijl. Zeven weken lang draaien de lessen om de vernieuwende inzichten en invloeden van deze Italiaanse 16e eeuwse schilder.

Dag 1 – Over Caravaggio en tijdgenoten, oefeningen & inspiratie

Deze les biedt je alle achtergrondinfo die je nodig hebt om de expositie te bekijken. Je leert over de tijdsgeest, wat er zo vernieuwend was aan werkwijze van Caravaggio en over zijn roerige leven. Ook gaan we in op de andere kunstenaars van wie er werk hangt en waarom dit erbij hoort. Want hoewel de onderwerpkeuze en technieken vergelijkbaar waren, was het Utrechtse Caravaggisme net weer anders.

We maken een olieverfschets om te oefenen met kaarslicht op een donkere achtergrond en je krijgt tips om een goed onderwerp uit te kiezen voor je schilderij.

Dag 2 – Opzetten eigen schilderij

Nu is het tijd om aan een eigen schilderij te beginnen dat we volgens de 16e eeuwse techniek opzetten, geïnspireerd op het Caravaggisme. Je begint met een donkere laag omber op je doek en werkt van daaruit naar het licht. Bij het Caravaggisme is er vaak maar een lichtbron op het schilderij die het onderwerp uitlicht en zorgt voor dramatiek. Die dramatiek is niet nodig hoor, het mag ook subtieler.

Het formaat en onderwerpkeuze is vrij. Wanneer je minder ervaring hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een detail en dat overtrekken op een donker doek. Ben je klaar voor een uitdaging dan kies je wellicht een compositie met meer figuren die je overneemt op je drager. Je begint met een donkere laag omber op je doek en werkt van daaruit naar het licht.

Je hebt de hele dag de tijd om hieraan te werken, voor lunch wordt gezorgd.

Dag 3 – Schilderij afmaken & bespreken

Na de 2e dag heeft iedereen de gelegenheid om thuis het werk verder af te maken. We komen dan nog een ochtend bij elkaar om nog wat adviezen te krijgen en de laatste details uit te werken. Aan het eind van de les nemen we de tijd om ieders werk te bespreken en ervaringen en oplossingen te delen.

Schrijf je in

 

We hebben nog meer in petto voor het WeekendLaB; workshops en verkorte cursussen die aansluiten bij de thema’s die gedurende het jaar aan de orde komen. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

De vrolijke drinker (1628-30) - Frans Hals   Camille Corot - Self-Portrait with Palette  Jean Désiré Gustave Courbet (10 June 1819 – 31 December 1877) was a French painter who led the Realist movement in 19th-century French painting. The Realist movement bridged the Romantic movement (characterized by the paintings of Théodore Géricault and Eugène Delacroix), with the Barbizon School and the Impressionists. Courbet occupies an important place in 19th century French painting as an innovator and as an artist willing to make bold social commentary in his work.