Cursus Meten & Overnemen

9 lessen van 11 mei tot 13 juli 2019 (op 25 mei is er geen les) – € 225,00                       De lessen zijn op zaterdag van 10.00 – 13.00 uur  Direct naar inschrijven

Meten & overnemen

Een foto van je (klein)kind, een landschap of mooi stilleven, meestal maak je gebruik van een afbeelding om na te tekenen of schilderen. Maar hoe breng je deze nou goed over op je papier of schildersdoek? In deze cursus ontdek je welke meetmethode jou het beste ligt!

Je maakt kennis met klassieke meettechnieken, en daar hoort overtrekken ook bij. Dat is niks nieuws en gebeurt al honderden jaren. Het is namelijk best lastig om dat netjes te doen…en, vergis je niet, daarna begint het pas. Maar je leert ook meten naar aanleiding van een live model, stilleven of interieur; zo kun je achterhalen hoe het met jouw hand-oog coördinatie zit. Door het veel te doen, train je jezelf daarin. Heb je hier geen aanleg voor, dan vindt je wel andere manier. Het gaat er om dat jij een manier vindt om je voorstelling op papier te krijgen zodat je daarna lekker kunt gaan tekenen of schilderen!

In deze cursus zet je veel tekeningen op zonder dat je ze uitwerkt, het gaat immers om het leren meten. Heb je een opzet waar je wel op door wil gaan? Dan kun je bijvoorbeeld een keer naar het InloopLaB komen op donderdagmiddag. Hier kun je in alle rust werken en helpt Iris je als je vastloopt.

Schrijf je in

 

Blok 2 – Portrettekenen (12 januari tot 20 april 2019)

Wil je leren hoe je een hoofd goed op papier krijgt, doe dan mee aan deze cursus. Hier komt uiteraard alles wat voor een portret van belang is aan bod; opbouw, verhoudingen, anatomie, gezichtsuitdrukking en je eigen techniek. Het begint met de vorm van het hoofd en daarna oefen je iedere week een ander deel van het gezicht. Zo komen de ogen, de mond, de haren, de kin etc. aan bod. Na tien lessen begin je aan een portret dat je vervolgens helemaal uit werkt…misschien wel een zelfportret. Voor deze tekening neem je echt de tijd. Best spannend natuurlijk. Maar je weet inmiddels waar je mee bezig bent en kunt je keuzes weloverwogen maken. En door met zoveel aandacht aan een tekening te werken, zul je de dingen die je leert niet snel vergeten.

Eerst leer je over de de verschillende onderdelen van een portret; de vorm van het hoofd, de ogen, neus, mond en oren. Ook huid & haar en de nek komen aan de orde, net zoals leeftijd en uitdrukking van het gezicht. Iedere les warm je op met het natekenen van een klein portretje, eerst een eenvoudige schets maar dat wordt steeds moeilijker. Zo leer je goed kijken en je eigen stijl te ontwikkelen. Na negen lessen van alles uitproberen en oefenen, ben je er in les 10 klaar voor om aan het echte werk te beginnen:  de opzet van een portret dat je in 5 lessen stap voor stap uitwerkt.

Schrijf je in

 

Blok 1 – De Basis (1 september tot 22 december 2018)

In deze eerste serie tekenlessen komen o.a. materiaalkennis, licht logica, kleurenleer, compositie, perspectief, lijnvoering en lijnmotief aan de orde. Je leert hoe je je potloden slijpt, je maakt je eigen greyscale, en oefent met verschillende materialen en schetstechnieken.

Deze lessen zijn best intensief, je krijgt een hoop informatie. Waar we normaal gesproken bij het LaB enige inbreng van jou zelf verwachten, hoef je bij deze lessen niets anders te doen dan op te dagen en je materialen mee te nemen. Na de inleiding en uitleg, krijg je een of meerdere opdrachten waar je mee aan de slag gaat. Je gaat oefenen, oefenen en oefenen. Daar kun je thuis natuurlijk nog mee verder gaan, maar dat is niet noodzakelijk.

Blok 1 – De Basis – 16 lessen van 1 september tot 22 december 2018 – € 375,00      Blok 1 – Tekencursus materialen – op 28 oktober geen les i.v.m. de herfstvakantie