Gezichtsuitdrukking

Blok 2 – Gezichtsuitdrukkingen                                                                                         8 lessen van 29 oktober tot 22 december 2018  –  € 200,00  –  Schrijf je in                        Lessen & materialen – gezichtsuitdrukkingen

Léopold Boilly Grimacing Man (Self-portrait) ca. 1822-23  COURBET Gustave (1819-1877), Le désespéré (autoportrait),1843-45, huile sur toile, 45x55 cm, collection privée.  Gerrit van Honthorst (Dutch, 1590-1656). Merry Musician with a Violin Under his Left Arm

Wanneer je een portret maakt, is de gezichtsuitdrukking allesbepalend.               Je wil niet dat iemand lacht als een boer met kiespijn of dat die opgetrokken wenkbrauw een nukkige frons wordt. Hoe zit het nou met de anatomie, de ogen en de emoties in een gezicht?

Veel oefenen

Dat het niet makkelijk is om de juiste blik te vangen, wisten de Nederlandse schilders in de gouden eeuw ook al. Zij stonden weliswaar bekend om de manier waarop ze emoties en karaktertrekken wisten weer te geven, maar dat kwam ze niet aanwaaien. Ze bleven maar oefenen en oefenen op die gezichtsuitdrukkingen, juist omdat ze zoveel belang hechtten aan een realistische weergave. En dat oefenen deden ze door het maken van karakterkoppen; schetsen waarin het er om ging uitdrukkingen en andere gezichtskenmerken juist weer te geven. Of de geportretteerde herkenbaar was, deed er niet toe.

Ook het maken van zelfportretten was een heel goed middel om de vaardigheden te trainen. Alleen was het dan wel van belang dat het leek, want juist hiermee kon de schilder laten zien hoe goed hij was. Het was een proeve van zijn kunnen. Rembrandt heeft maar liefst 30 zelfportretten gemaakt, durf jij het ook aan?

In dit blok ga je echt niet alleen zelfportretten maken. Er is zoveel te vertellen en te oefenen als het gaat om de anatomie van een gezicht, dat acht lessen misschien wel te kort is. Maar hoe dan ook, je leert  kijken naar die fronsende blik, die optrekkende mondhoek en die kraaienpootjes. Want als je ziet hoe het zit, lukt het je beter om het op je doek te zetten. Wees gewaarschuwd, het is niet makkelijk…maar wel heel leuk!

Kunstgeschiedenis: 17e eeuw, Rembrandt, Frans Hals                                            Leren: Anatomie van het hoofd en vooral spieren verantwoordelijk voor onze uitdrukkingen.                                                                                                                Doen: veel oefenen (met verschillende materialen), karakterkop, zelfportret, eindportret naar keuze (tekenen of schilderen).

Lessen: dinsdag 19.00 – 22.00 u / woensdag 9.00 – 12.00 u & 13.00 – 16.00 u / donderdag 19.00 – 22.00 u (bij voldoende aanmeldingen) / vrijdag 9.00 – 12.00 u

Schrijf je in